Nov 28 2013

Ziemassvētku kūka

ierakst?ja 10:15 pm kategorij? hronika,stils

Ziemassvētku kūkai ir pietiekami sena vēsture un daudz dažādas variācijas — gan angļu Christmas cake, gan vācu Weichnachststollen un vēl citas versijas. Neskatoties, ka jau kūkas nosaukums norāda, ka tas būs Ziemassvētku kārums, tās gatavošanas process pats par sevi ir ievērības cienīgs un aizraujošs notikums. Es ar šo konditorejas izstrādājumu saskāros pirms gadiem pieciem — kūka vēl bija procesā, bet jau laistīšanas stadijā, tā ka tiku pie gabaliņa ievērtēšanai. Pirms diviem gadiem paši izlēmām pamēģināt pagatavot — sanāca ļoti laba, pagājšgad arī, un izskatās, ka šogad arī būs. Kā jau sākumā minēju, tad pati kūka ir viena liela improvizācija, un katru reizi tā būs savādāka — galvenokārt tapēc, ka kūkas recepte katru gadu tiek meklēta no jauna, un tad no vairākām atrastajām receptēm tiek salikta viena, ņēmot vērā pieejamās sastāvdaļas, izejmateriālus un tehniku.
Tātad secība ir sekojoša — dodamies uz veikalu un pērkam sastāvdaļas — dažādus žāvētos augļus, rozīnes, plūmes, riekstus u.t.t. Apmēram pa 200 g no katra veida, jo visam pārējam vajadzētu būt mājās — miltiem, olām un tamlīdzīgi. Protams svarīga procesa un kūkas sastāvdaļa ir rums. Vai brendijs. Vai šerijs. Kas nu kuram labāk patīk. Atzīšos, ka kūka uz šerija bāzes man garšoja labāk, nekā pagājušā gada kalvadosa kūka. Bet nepamēģināsi, neuzzināsi.

Pagatavošana, pirmā daļa.
Ņemam 250g mandeles, 180g lazdu riekstus, 300g rozīnes, 420g žāvētas aprikozes, 190g dzērveņu sukādes, 100g ruma, kādu pusglāzi brūkleņu ievārījuma, sarīvētu puscitrona miziņu, pustējkarote vanļas, otra pustējkarote kanēļa. Ieraujam malku ruma, sasmalcinām aprikozes un lielās rozīnes, vēl viens malks ruma un sasmalcinām arī riekstus. Ne pārāk smalki, apmēram uz pusēm. Visus augstāk minētos ingredientus saberam vienā bļodā, aplaistām ar rumu (vai ar citu izvēlēto dzērienu), rūpīgi samaisām, un atkārtoti pielejam glāzes. Ingredientu maisījumu nosedz un liek uz diennakti ievilkties, paši turpinām baudīt vakaru.

Otrā daļa.
Nākamajā dienā (vai aiznākamajā, atkarīgs, kad atcerās par žāvēto augļu bļodu un kūkas pagatavošanu) ņem divas glāzes miltu, tējkaroti kanēļa, glāzi ruma, tējkaroti muskatriekstu, pustējkaroti maltas krustnagliņas, tējkaroti cepamā pulvera un pustējkaroti sāls. Visas sastāvdaļas, izņemot rumu, rūpīgi samaisa vienā bļodā. Rumu dzer.
Otrā bļodā saputo paciņu sviesta (250g) un glāzi cukura, rūpīgi sakuļ un pa vienai pievieno sešas olas. Tā kā ledusskapī ir tikai četras, tad neko darīt, fiksi jāaizskrien uz tuvējo bodi vēl pēc olām. Kad visas olas veiksmīgi pievienotas un masa rūpīgi sakulta, pieber pirmās bļodas saturu un rūpīgi samaisa. Neaizmirstam par malku ruma!
Tam visam šajā brīdī būtu jāpieber arī iepriekšējās dienas žāvēto augļu maisījums, tikai izskatās, ka bļodā nebūs tik daudz vietas, tāpēc sameklējam lielāku bļodu, kurā var ērti pārbērt mīklu un žāvētos augļus. Tomēr arī šoreiz acumērs mūs ir pievīlis, un pāris saujas žāvēto augļu tomēr paliek pāri (malks ruma). Ņemam vislielāko bļodu, beram visu tajā, noslaukam galdu un rūpīgi maisām bļodas saturu.
Salejam kūku formā un šaujam līdz 120°C uzkarsētā krāsnī. Cepj kamēr gatavs, jeb kādas 2 — 3 stundas, līdz pie sērkociņa nelīp mīkla.
Svarīgi! Tā kā kūka cepjas gana ilgi, tad būtu vēlams uzmanīt pulksteni, lai tukšā ruma pudele jūs nepārsteigu nesagatavotus pēc desmitiem vakarā.
Kad kūka atdzisusi, to pārklāj ar rumā mērcētu marli, ietin folijā un liek vēsā vietā nogatavoties vismaz uz četrām nedēļām, ik pārdienas aplaistot ar rumu. Ieplānojiet gatavošanās laiku laicīgi, nu jau pēdējais brīdis — līdz Z-svētkiem jau mazāk par mēnesi.

3 koment?ri

3 koment?ri ierakstam “Ziemassvētku kūka”

  1. Ernestson 28 Nov 2013 at 10:45 pm

    starp pirmo un otro daļu ir jābūt kautkur nedēļai, citādi žavētie augļi nepaspēj sasūkties škidrumu.
    visādi citādi ir OK.

  2. arnisvon 29 Nov 2013 at 8:46 am

    Var, protams, mērcēt arī nedēļu, lai sanāk ruma kompots, arī variants. Bet kā jau teicu pašā sākumā, visa šī lieta ir brīva improvizācija, un rezultāts ir atkarīgs no katra paša spējām un fantāzijas.

  3. eneiLon 01 Dec 2013 at 9:56 pm

    Priekā! 🙂

Trackback URI | koment?ru RSS

iepakoment?t